Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
 • KATEGÓRIA
B
 • KATEGÓRIA
C
 • KATEGÓRIA
J
 • JOGSI UTÁN

Gyakorló vezetés és az elsőbbségadási félelem

Gyakorló vezetés és az elsőbbségadási félelem

 

A gyakorló vezetést választóknál az elsőbbségadástól való félelem egy gyakori jelenség. Ez természetesen érthető is ha a jogosítvány megszerzése után nem szereztük meg a szükséges vezetés rutint, akkor kevés tapasztalattal rendelkezünk az adott közlekedési helyzetekhez. Egyik legfontosabb közlekedési szabályaink közé tartoznak az elsőbbségadási szabályok. Ezek a szabályok a közlekedési rendet és a biztonságos közlekedést hivatottak biztosítani.

Gyakorló vezetés budapest, 4. kerületben

Természetesen ezeket a szabályokat minden gyakorló vezetés, újrakezdő vezetést választónak ismernie kell és tudni kell helyesen alkalmazni az adott közlekedési szituációban. Az elsőbbség fogalma gyakorlatilag a továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőivel szemben. Ez természetesen nem csak a gépjárművekre igaz, hanem a kerékpárosokra, gyalogosokra is, hiszen ők is közlekedési partereink a gyakorló vezetés, önálló autóvezetéseink közben.

gyakorló vezetés gyalogátkelőhellyel

Az autónkkal a közúti vezetéseink során számos szabályt be kell tartanunk az elsőbbségadás tekintetében:

 • Elsőbbséget kell adni az egyenrangú vagy közismertebb néven Jobbkezes utcából érkezőnek
 • Elsőbbsége van a gyalogosnak, ha a kijelölt gyalogátkelőhelyen át akar kelni
 • Szintén elsőbbséget élvez a gyalogos, ha azon az úttesten szeretne áthaladni, ahová az autónk bekanyarodik
 • A körforgalomba behajtáskor is elsőbbséget kell adnunk a benne haladóknak
 • A megkülönböztető jelzéseit együttesen használó jármű részére is elsőbbséget kell adnunk, legyen az mentő, tűzoltó, rendőr vagy egyéb járműelsőbbséget adunk útkereszteződésben, ha elsőbbségadás kötelező táblánk van, illetve, ha stop táblánk van
 • Találkozhatunk még elsőbbségadási kötelezettséggel/szabályzással útszűkeletben is
 • A vasúti átjárónál szintén biztosítanunk kell az elsőbbséget
 • Többsávos úton sávváltásnál, besorolásnál is a mi dolgunk lesz az elsőbbségadás

gyakorló vezetés sávváltással

Tehát már a gyakorló vezetés órákon is rengeteg szabállyal tisztában kell lennünk. Ráadásul gyakorló vezetés közben elég rövid idő alatt fel kell ismernünk a közlekedési helyzetet, el kell döntenünk, hogy az adott kereszteződésre melyik elsőbbségadási szabályt/szabályokat kell majd alkalmaznunk. A korlátozott rendelkezésre álló időnk miatt fontos, hogy jó helyen keressük a szemünkkel a kellő információkat, amik segítenek majd az elsőbbségadási feladatunk végrehajtásában.

gyakolró vezetés budapest

Gyakorló vezetést választóként nem is csoda, hogy sokan, a kellő vezetési rutin nélkül félnek ezektől a szituációktól, hiszen az elsőbbségadás elmulasztásával könnyen veszélyhelyzetet teremthetünk, ha nem veszünk észre az ide vonatkozó közlekedési táblát vagy jelzést. Az elsőbbségadási szabályok betartása elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében, akár gyakorló vezetés, akár önálló vezetés alkalomról van szó saját autóval. Minden a forgalomba résztvevő járművezető felelőssége, hogy megfelelően ismerje és alkalmazza ezeket a szabályokat.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi Gépjárművezető Szakoktatóval!

Gyakorlóvezetés csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         újrakezdő vezetés jogosítvánnyal...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály