Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
 • KATEGÓRIA
B
 • KATEGÓRIA
C
 • KATEGÓRIA
J
 • JOGSI UTÁN

Gyakorló vezetés és a vezetési stressz

Gyakorló vezetés és a vezetési stressz

 

Rengeteg vélemény van az autóvezetési stressz témájával kapcsolatosan mind az írt sajtóban, mind az internetes online cikkek között. Van, aki az autóvezetés gyakorlás, gyakorló vezetés órák előtt stresszel és vannak, akik magától az önálló autóvezetéstől stresszelnek. Mint szinte minden területen az életünkben, az autóvezetésnél is vannak olyan részek, helyzetek, szituációk, amik nagyobb stressznek tesznek ki minket. Ezeket a vezetési stressz faktorokat mindenképpen érdemes csökkentenünk a biztonságos, nyugodt és stresszmentes önálló autóvezetésünk érdekében. Gyakorló vezetést választóként nem feltétlenül ismerjük még ezeket a közlekedési helyzeteket, vagy ha emlékszünk is még rá anno az autósiskolai gyakorlati vezetés óráinkról, azok már nagy valószínűséggel elhalványódhattak.

Városi sűrű forgalom

Az egyik sarkallatos stresszhelyzetet okozó szituáció a nagy forgalomban történő gyakorlóvezetés, későbbi önálló autóvezetés a saját autóval. Sokan ennek hallatán is már újrakezdő vezetőként bepánikolnak.

 • Ennél a pontnál érdemes betartani a gyakorlóvezetés órákon a fokozatosság elvét, ami meghozhatja a kellő eredményt.
 • Ha a gyakorlóvezetés hosszú kihagyás után történik, akkor feltétlen az alapoktól érdemes kezdeni a gyakorlást, átismétlést esetleg a vezetés újratanulást.
 • Az alapok után fokozatosan érdemes a gyakorlóvezető tanulót a forgalomhoz szoktatni, nem egyből a mély vízbe bedobni.
 • Így a gyakorló vezetést választó tanulóknál már a kezdetekben csökkenthető a vezetési stressz.

A következő sarokpont, stressznövelő is lehet.

Homokóra vezetési idő

 • Ha nem is a gyakorló vezetés, vezetés gyakorlás órák alatt, de az önálló autóvezetésnél az időkényszer, illetve a késve elindulás.
 • Ilyenkor már nagyon kevés, vagy esetleg semennyi tartalékidővel kezdik meg sokan a vezetést a céljuk felé.

Nagy segítség napjainkban a szinte minden telefonon elérhető navigációs rendszer, ami hozzávetőlegesen megmutatja az útvonalunkat, az érkezési időnket és a forgalom sűrűségét, illetve az akadályokat, amivel előreláthatólag számolnunk kell.

Gyakorló vezetés navigációval

Amit viszont sajnos nem tud megmutatni, azok a random és váratlan események, amit nem feltétlenül kalkuláltunk bele az gyakorló vezetési, autóvezetési, utazási időnkbe. Ezek lehetnek útfelbontások, javítási munkálatok az útvonalunkon, rosszabb esetben közúti balesetek is.

Útjavítási munkák gyakorló vezetés közben

 • Ezek a tények és a percek rohanása egyre távolabb sodor minket az általunk meghatározott, kiszámított érkezési időtől, ami egy idő után fokozott stresszt és idegességet okozhat az amúgy sem nyugodt vezetési helyzetben.
 • Érdemes az indulási idő meghatározásánál erre is képezni egy kis tartalékot, hiszen hiába szeretnénk a dugó kellő közepén gyorsabban haladni, nem fogunk tudni.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi Gépjárművezető Szakoktatóval!

Gyakorlóvezetés csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         újrakezdő vezetés jogosítvánnyal...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály