Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
 • KATEGÓRIA
B
 • KATEGÓRIA
C
 • KATEGÓRIA
J
 • JOGSI UTÁN

Gyakorló vezetés és a kanyarodási szabály

Gyakorló vezetés és a kanyarodási szabály

 

Gyakorló vezetés alkalmakon, de a vezetés újrakezdésénél is találkozni fogunk az elméletben már elsajátított KRESZ szabályok gyakorlati alkalmazásával. Az elsőbbségi viszonyok útkereszteződésben témakört ismételve, óhatatlanul belebotlunk a kanyarodási szabályba is. A kanyarodási szabályok határozzák meg a közúti közlekedésben, hogy miképpen kell megfelelően és szabályosan bekanyarodni egy útkereszteződésben vagy egyéb forgalmi helyzetekben. A legtöbb esetben egy adott útkereszteződésben a gyakorló vezetés órákon és az önálló, magabiztos vezetés során is találkozunk a jobbra kis ívben történő kanyarodással, balra nagy ívben kivitelezett bekanyarodással, egyirányú utca végén történő kanyarodással, illetve a körforgalomban való be és ki hajtással a gyakorlóvezetés közben.

Gyakorló vezetés zöld jelzés

 • A jobbra kis íves kanyarodásnál viszonylag egyszerű a dolgunk a gyakorlóvezetés órákon. Az országok túlnyomó részében az úttest menetirány szerinti jobb oldalán haladó járműnek elsőbbsége lesz a jobbra kanyarodás során a többi járművel szemben. A gyalogos elsőbbsége viszont már más kérdés a kanyarodó jármű részéről. Ezeket az ismereteket is fontos felfrissíteni a gyakorló vezetés előtt.
 • A balra nagy íves bekanyarodás már összetettebb manőver. Általában a kanyarodni kívánó gyakorló vezető tanulónak ilyenkor a szemből egyenesen tovább haladó jármű számára elsőbbséget kell adnia, hiszen a kanyarodási manőver során keresztezni fogja az útját. Ebben a szituációban is számolni kell a gyalogos elsőbbséggel a kanyarodó járművel szemben.

 Az egyirányú utcából való kikanyarodást, tovább haladást is érdemes újratanulni a gyakorló vezetés órákon.

Gyakorló vezetés egyirányú utca

 • Az egyirányú utca végén jobbra kanyarodáskor természetesen az úttest jobb széléhez kell húzódnia a gyakorlóvezetést választó tanulónak és onnan kell indítani a manővert.
 • A balra kanyarodáskor viszont az egyirányú utca úttestének a bal oldalához kell húzódnia és onnan kell elkezdeni a kereszteződésben való balra kanyarodást.
 • Természetesen a gyakorlóvezetés alkalmakon ezeket a feladatokat gyakorlás szempontból és balesetmegelőzés miatt is érdemes gyakorolni, újratanulni.

vezetés gyakorlás egyirányú utca

A körforgalomba való be és kihajtást is érdemes megemlíteni ezzel a gyakorló vezetés témával együtt.

gyakorló vezetés körforgalom

 • A körforgalom egy közlekedési szempontból speciális útkereszteződés. 
 • A körforgalomban a legtöbb országban a benne haladó járműnek van elsőbbsége a behajtó járművekkel szemben.
 • A körforgalomra egyirányú közlekedési irány jellemző, így viszonylag egyszerű az elsőbbségadási kötelezettségünket betartani.

A kanyarodási szabályt, mint az összes KRESZ szabályt tiszteletben kell tartani és helyesen kell alkalmazni a gyakorló vezetés órákon és a vezetés gyakorlás, önálló autóvezetés alkalmakon is, hiszen a szabályok be nem tartása balesetet is okozhat!

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi szakoktatóval!

Gyakorlóvezetés csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály