Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
 • KATEGÓRIA
B
 • KATEGÓRIA
C
 • KATEGÓRIA
J
 • JOGSI UTÁN

Gyakorló vezetés és a saroktolatás, tömbkerülés

Gyakorló vezetés és a saroktolatás, tömbkerülés

 

Az autónkkal történő megfordulás két legáltalánosabban használt megoldását, az „Y” és az egyívívű megfordulást már egy előző cikkben kitaglaltunk annak előnyeivel és korlátaival együtt. Ezeken kívül érdemes még szót ejteni két másik megfordulási technikáról is, ami a gyakorló vezetés, vezetésgyakorlás órákat választó, jogsis újrakezdő tanulókat is érintheti. Fontos megemlíteni, hogy ezek a megfordulási/irányváltoztatási manőverek alapfeltétele a megfelelő hely és az arra alkalmas közlekedési szituációk.

A megfordulások harmadik típusa a saroktolatással történő megfordulás.

Gyakorlóvezetés tömb kerüléssel

 • Ennél a megfordulás típusnál meg kell győződni arról a gyakorló vezetést folytató jogsis tanulóvezetőnek, hogy a helyszín alkalmas-e fizikailag és a KRESZ szabályai szerint a szabályos saroktolatásos megfordulásra.
 • A manőver végrehajtásánál gyakorlatilag túlhajtunk az adott utcán és irányjelző használata mellett lehúzódunk az úttest jobboldali padkája mellé.
 • A következő lépésben hátramenetbe kapcsoljuk a gyakorlóvezető autónk sebességváltóját, és lassú bemozdulás mellett a gyakorlóvezetés autó kormányát a megfelelő irányba teljesen alászedjük. Így lassú tempóval, megfelelő körültekintés mellett bekanyarodhatunk az adott utcába autónkkal.
 • Megérkezve a kormánykereket még a hátrameneti fázisban egyenesbe hozzuk.
 • A sebességváltót egyes fokozatba kapcsolva, körültekintve és indexelve bekanyarodunk utunkra és folytathatjuk a gyakorlóvezetést.

A negyedik típus talán a legegyszerűbb azok számára, akik valamiért a jogsi megszerése során a gyakorlati vezetés órákon, vagy a jogsi utáni gyakorlóvezetés alkalmakkor nem tudják megfelelően elsajátítani az előző három megfordulási típust. Ez pedig a tömbkerüléses megfordulás.

Gyakorló vezetés bekanyarodás budapesten

 • Előnye, hogy gyakorlatilag a tanulónak a gyakorló vezetés autóval nem kell a manőver során hátramenetet végeznie, így annak nehézségei, probláma lehetőségei ki kerülnek a rendszerből.
 • A tömbkerülésnél, ahogy a neve is sejteti a le vagy bekanyarodás elmulasztása után gyakorlatilag egy tömböt teljesen megkerülve fogunk majd a megfelelő irányba visszakerülni a gyakorlóvezetés folyamán.
 • Ezt a típust, ha a helyszín és a KRESZ szabályok engedik, jobbra-jobbra-jobbra-balra vagy balra-balra-balra-jobbra kerüléssel tudjuk a megfelelő irányba kerüléssel megvalósítani.

Gyakorló vezetés tömbkerülés

Természetesen ebben a formában az előnyök mellet a hátrányok között szerepel az idő és az út hossza is. Lehet, hogy pár száz méter alatt végre tudjuk hajtani, de lehet ennek a távolságnak a többszöröse is, ezt teljes mértékben az adott helyszín határozza meg. Bármelyik megfordulást is választjuk, a körültekintést, gyalogosok elsőbbségét és a KRESZ szabályait maximálisan be kell tartanunk!

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi Gépjárművezető Szakoktatóval!

Gyakorlóvezetés csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         újrakezdő vezetés jogosítvánnyal...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály