Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
 • KATEGÓRIA
B
 • KATEGÓRIA
C
 • KATEGÓRIA
J
 • JOGSI UTÁN

Gyakorló vezetés Y és egyívű megfordulással

Gyakorló vezetés Y és egyívű megfordulással

 

A gyakorló vezetés órán és az önálló vezetések során is előfordulhat, hogy nem a megfelelő utcánál, autópályás lehajtónál kanyarodtunk le és már túl is hajtottunk a lehetőségen. Ilyenkor a legtöbb esetben a megfordulás fog megoldást jelenteni erre a szituációra. A megfordulás fogalma gyakorlatilag az autónkkal történő 180 fokos irányváltoztatást jelenti.

A gyakorlóvezetés, újrakezdő vezetés órákon a megfordulás átismétlése, újratanulása is fontos feladat elé állítja az újrakezdő vezető tanulót. A megfordulásra általában több lehetőségünk is van, amik közül tudunk választani.

Gyakorló vezető autóban

A legegyszerűbb, talán a legkedveltebb megfordulási forma tanulóvezetői és autósiskolai körökben, gyakorlóvezetés alkalmakon is az egyívű megfordulás. Ez egy egyszerű manőver az autónkkal, gyakorlatilag a jobboldalról, kellő körültekintés és forgalom ellenőrzés kíséretében, a gyakorló autónkkal balra nagy ívben megfordulunk és folytatjuk utunkat a célunk felé.

Egyívű megfordulás gyakorlás

 • Ennek a megfordulás típusnak az egyszerűsége mellett vannak korlátai is.
 • Például csak akkor tudjuk a gyakorlóvezetés órán, illetve a saját autós gyakorlás során megfelelően kivitelezni, ha az úttest szélessége ezt számunkra lehetővé teszi.
 • Számít az autónk hossza, a kanyarodási képessége és a megfordulási köre is.
 • Ezt kezdő vezetőként, vezetési rutin nélkül nehézkes pontosan felmérni még a gyakorlóvezetés órák kezdetén. Ez egyébként a B kategóriás jogsi megszerzésénél a forgalmi vizsgán is szerepelhet a manőverezési feladatok között.

A következő, talán kicsit nehezebb a gyakorló vezetést választóknak az úgynevezett ”Y” megfordulás. Ezt a típusú megfordulást már keskenyebb úton is tudjuk megfelelően kivitelezni még tanulóvezető, frissjogsis vagy újrakezdő vezető korunkban is, ha ismerjük, a technikáját, gyakorlati lépéseit. Itt nem egy, hanem legalább három lépésből történik a gyakorló autóval, saját autóval való megfordulás.

Gyakorlóvezetés Y megfordulás

Autónkkal kellő körültekintés és az irányjelző használata mellett az úttest jobb oldalához húzódunk a párhuzamosan.

 • Első lépésben szintén körültekintés és index használatával a gyakorló vezető autóval lassú mozdítás mellett balra alászedve a kormányt, megközelítjük a szemközti útpadkát az a gyakorló vezetés autónk kormányát immár egyenesben szedve.
 • Második lépésben hátramenetbe kapcsolva a sebességváltót lassú mozdítás mellett a gyakorló vezetés autó kormányát jobbra teljesen alátekerjük és közelítünk a hátunk mögött lévő útpadkához, természetesen a megérkezés előtt a gyakorlóautó kormányát szintén egyenesbe visszaállítva.
 • A harmadik lépés pedig, ha az úttest kellő szélességű volt és mindent helyesen hajtottunk végre, egyes fokozatba kapcsoljuk a gyakorló vezetés autót, kis mozdítás mellett a kormányunkat balra tekerve, a megfordulást végrehajtva folytatjuk utunkat, immár visszafele irányba az úticélunk felé.

Bármelyik megfordulást is válasszuk, kellő körültekintéssel és a KRESZ szabályok betartásával hejtsuk végre a manővert!

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi Gépjárművezető Szakoktatóval!

Gyakorlóvezetés csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         újrakezdő vezetés jogosítvánnyal...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály