Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
 • KATEGÓRIA
B
 • KATEGÓRIA
C
 • KATEGÓRIA
J
 • JOGSI UTÁN

Gyakorló vezetés egyirányú utca

Gyakorló vezetés egyirányú utca

 

Gyakorló vezetés folyamán mindenképpen érdemes feleleveníteni az egyirányú utcában való közlekedés szabályait. Az egyirányú utcában, mint ahogyan az elnevezéséből is kiderül a gépjárművek csak egy meghatározott irányban haladhatnak. Az utca egyirányúságát a KRESZ „egyirányú utca” jelzőtáblával jelzi a gépjárművezetők számára. Legtöbbször ezzel az út/utca típussal a városi közlekedés során találkozik a gyakorló vezető, vezetés gyakorlást végző tanuló.

gyakorló vezetés egyirányú utcában

Általában a forgalom hatékonyabbá tétele miatt alkalmazzák, illetve, hogy csökkentsék az összeütközéses baleseteket. Ezek az utcák a közlekedési rendszerint kapcsolódnak valamilyen módon a kétirányú vagy váltakozó irányú forgalommal rendelkező utcákhoz. Így az úthálózat összefüggő és egyszerűen navigálható. Az egyirányú utcában a jelzett haladási irányban közlekedhetünk az úttest jobb széléhez húzódva a jobbra tartás betartása végett.

 • Az egyirányú utcában szabályzott parkolási rend van, így ezeket maradéktalanul be is kell tartani a gyakorló vezetés, vezetés gyakorlás vagy saját autós vezetések során is.
 • Általában a jobb oldalon lehet parkolni, de vannak kivételek, amik az adott út/utca sajátosságaira vonatkoznak.
 • Ezeken a helyeken például, ha az úttest szélessége és a közlekedési szabályok megengedik, akár az úttest mindkét oldalán is parkolhatunk a gyakorló vezetés, vezetés gyakorlás, magabiztos autóvezetésünk folyamán.
 • A parkolás típusai közül a párhuzamos parkolás az legáltalánosabb az egyirányú utcákban.

Párhuzamos parkolás

Ha van hozzá elegendő helyünk a két autó között, akkor alkalmazhatjuk a gyakorló vezetés során is az előre párhuzamos parkolást. Ehhez a parkolás típushoz a vezetés gyakorlás és az önálló autóvezetés során is legalább másfél-két autónyi hely szükséges.

 • Ekkora méretű parkolóhely ritkán áll a rendelkezésünkre a sűrűbb budapesti belvárosi egyirányú utcákban sajnos, így ezt a fajta parkolást inkább a külvárosi részen tudjuk alkalmazni, ahol nagyobb parkolóhelyeket találunk.
 • A párhuzamos hátra parkolás lesz itt a legjobb barátunk a gyakorló vezetés, vezetés gyakorlás során is.
 • Ezt a parkolást már jóval kisebb helyre is kivitelezni tudjuk a gyakorló vezetés során.

Halszálkás parkolás

A vezetés gyakorlás órákon találkozhatunk még olyan egyirányú utcával is, ahol 45 fokos vagy másnéven halszálkás parkolási rend van. Ez egy köztes állapot a párhuzamos és a merőleges parkolás között. A gyakorló vezetés alkalmakkor érdemes a halszálkás parkolás gyakorlása is az újrakezdő vezető, gyakorló vezető tanulóval.

Merőleges parkolás gyakorlás

Bevásárló helyek parkolójában találkozhatunk olyan egyirányú utcákkal, ahol merőleges a parkolási rend. Itt megengedi az utca/út szélessége, illetve a mellette lévő terület a 90 fokos parkolást is. Mindig győződjünk meg a parkolás kivitelezése után, hogy a gyakorló vezető autót biztonságosan parkoltuk le és nem akadályozzuk az úton elhaladó járművek mozgását!

 • Gyakorló vezetés órán fel kell frissíteni az egyirányú utcából történő kanyarodást is a gyakorló vezető, illetve a saját autó megfelelő elhelyezésével együtt.
 • Figyeljünk oda, hogy a következő utca, amibe kanyarodni fogunk nem biztos, hogy kétirányú lesz.

Stop tábla

Vezetés gyakorlás alkalmával meg kell említeni a kerékpárost is. Sokesetben találkozhatunk a gyakorló vezetés, vezetés gyakorlás során az egyirányú utca alatt lévő kiegészítő táblával is, ami jelzi számunkra, hogy a kerékpáros szemből is közlekedhet.

Egyirányú utca Budapest 13. kerület

Ezekre oda kell figyelnünk a gyakorló vezetés idején is az egyirányú utcába való bekanyarodáskor.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi Gépjárművezető Szakoktatóval!

Gyakorlóvezetés csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         újrakezdő vezetés jogosítvánnyal...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály