Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Vezetés esőben friss jogsival

Vezetés esőben

 

  Az időjárás nem mindig kedvez nekünk vezetés gyakorlásunk során. Gyalogosként megszokhattuk, hogy egy esernyővel és megfelelő öltözettel könnyen alkalmazkodunk az esős időjárás okozta körülményekhez. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen időben autót vezetve sokkal könnyebb, egyszerűbb a dolgunk, mert az autó ezesetben akár guruló esőernyőként is funkcionálhat számunkra. Valóban be tudja tölteni járművünk ezt a funkciót is, de cserébe sokkal nehezebb lesz a dolgunk gyakorlóvezetésünk során, mint száraz időben.

A látási viszonyok nagyságrendekkel csökkennek, az ablaktörlő szakaszos vagy folyamatos mozgása sem siet a segítségünkre. A szélvédő és az oldalüvegek párásodása is fokozódik a magas páratartalom következtében. Nehezebben észlelhetőek a kisebb felületű járművek és a gyalogosok is. A szilárd útburkolatot rövid időn belül vékony vízréteg fogja bevonni, ami a gumiabroncsaink tapadását csökkenti, mert vékony filmréteget képez a gumiabroncsok és az útburkolat közt. Ez a vízréteget abroncsunk bordázata elvárható módon igyekszik ki is vezetni mérsékelt sebesség mellett.

  • Frissjogsival és újrakezdő vezetőként is fontos, hogy mindig az időjárási viszonyoknak és az adott körülményeknek megfelelő módon, megfelelő sebességgel közlekedjünk.

Túlzottan gyors sebességnél ugyanis vizes úton könnyen felúszhat gépjárművünk, amit a jogsi utáni gyakorló vezetési órákon is tapasztalhatunk, mert abroncsaink már nem képesek a nagy mennyiségű víz megfelelő elvezetésére. Ez gyakorlatilag a kerekeink és a talaj közt egy vízrétegként funkcionál, ami az úton lévő finomporral összekeveredve csúszós latyakká válik. Ezen felúszva gyakorlatilag járművünk nagyon instabillá tud válni.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet!

 Csomagok/árak

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály