Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Teherszállítás személy autóval jogsi után 2. rész

Teherszállítás személyautóval jogsi után 2. rész

 

Az előző cikkben tárgyaltuk a rakományrögzítőket.

Személyautónál a rakományrögzítés célja, hogy a szállított tárgy, tárgyak ne tudjanak elmozdulni, inogni, leesni az autó tetőcsomagtartójáról.

Ezt nehéz elsajátítani, ha a jogsi utáni gyakorló vezetés, vezetés gyakorlás alkalmával vagy a családi utazásoknál nem vettünk részt a kocsi megpakolásában.

A nem megfelelően alkalmazott rögzítésnél a rakomány gödrös úton inoghat, csúszkálhat a csomagtartón, ami a rögzítők kilazulásához is vezethet. Ha kilazul a rögzítésünk akkor bizony könnyen balesethelyzetet idézhetünk elő. Képzeljük csak el például, hogy pár szál 4 méter hosszúságú szögacél megfelelő rögzítés hiányában egy erősebb fékezésnél túlszalad az autón, esetleg kárt okozva az előttünk álló gépjárműben, gyalogosban, biciklisben. Könnyen tragikus következményei is lehetnek egy ilyen eseménynek, ami egy teljesen ártatlan vasanyag vásárlásnak indult.

Természetesen fellazult rögzítésnél ezek a fizikai hatások oldalirányban is kimozdíthatják az árut kanyarodás közben a centrifugális erőhatás miatt.

  • Ha túllóg az autónkon a rakományunk, akár a hossztengely irányában, akár szélességünkön az még óvatosabb vezetést fog igényelni.
  • Ha meg kell állnunk egy jármű mögött ne a megszokott módon mérjük fel a kettő közti távolságot, hanem adjuk hozzá a túlnyúlás hosszát is.

Az oldalirányú kilógásnál a kilógás mértékével kalkuláljunk egy kikerülésnél, előzésnél.

Nem egyszerű feladat a rakomány kontrollálása sem, mert az autó tetején nem mindig látjuk vezetés közben megfelelően. A kikapcsolt rádió, félig leengedett ablakok segítségünkre lehetnek. A kanyarban súrlódásra utaló hangok, recsegések, nyikorgások árulkodnak az elmozdulásról. Ilyen esetben álljunk félre, nézzük át a rakományt, rögzítőket, hogy minden a megfelelő módon van, vagy pedig javítást igényel.

Ne feledjük, hogy egy-egy túlnyúló, leeső rakomány könnyen balesetet is okozhat, amiért mi leszünk a felelősek!

 

Az össztömegre is figyelnünk kell. Erről bővebben a Teherszállítás személyautóval 3.rész-ben olvashatunk.

 

folytatás

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály