Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Teherszállítás személy autóval jogsi után 1.rész

Teherszállítás személyautóval jogsi után 1. rész

 

Adódhat olyan helyzet az életünkben, amikor különböző okok miatt személyautónkkal kell majd valamilyen rakományt szállítanunk. Ez lehet a hétvégi telekre történő bútor, építőanyag, nagyobb háztartási gép, de akár a tüzépről, barkácsáruházból vásárolt áru hazaszállítása is.

  • Ha nem kérünk házhozszállítást akkor bizony ránk hárul ez a feladat.
  • A rakomány tulajdonságai határozzák meg a szállíthatóságát.
  • A hosszú árut, legyen az fa építőanyag, acél áru általában az autóra szerelt tetőcsomagtartón szállítjuk az előírásokat maximálisan betartva. A KRESZ előírja a teherszállítás szabályait is.

A jogsi előtti autósiskolai órákon Mennyit lóghat túl a járművön, mennyit lóghat túl, mennyi lehet a magassága a rakománnyal együtt a gépkocsiknak. Fontos a rakomány megfelelő rögzítése. Sok féle rakomány rögzítőket, rögzítő rendszereket forgalmaznak az üzletek. Igyekezzünk a csomagtartónknak és a rakományunknak alkalmas rögzítőket használni.

A hitelesített spanifer a legalkalmasabb rögzítő eszköz általában. A legszélesebb körben ezt használjuk. Rögzítőereje nagy, tartós, biztonságos rögzítést tesz lehetővé, ha helyesen alkalmazzuk.

Több szélességben, hosszban, erősségben árulják. Van végtelenített szalagú és kampós kivitel is belőle. Ezt ugyancsak a csomagtartónk és a rögzítés követelményei határozzák meg, hogy melyiket alkalmazzuk. Régebben nagy divat volt a gumipók az autós körökben. Rugalmasabb rögzítést tett lehetővé a spniferhez képest viszont ez a szállított áru önálló mozgásában ki is mutatkozott sajnos. A szerkezete rugalmas gumiszálakból tevődik össze. Tartóssága, rögzítési ereje, a rögzítés minősége messze elmarad a spaniferétől.

A rakomány kilógás, túllógás balesetveszélyeiről a második részben olvashatunk.

 

folytatás

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály