Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu  Hétfő - Péntek 8:00 - 18:00  Szombat 8:00-14.00
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Elindulás gyakorlása emelkedőn

Elindulás gyakorlása emelkedőn

 

 Autóvezetésünk, gyakorló vezetésünk közben óhatatlanul olyan helyeken is fogunk járni, ahol a megállás utáni elindulást nem sík terepen kell végrehajtanunk. A lejtőn való elindulás a könnyebnek tűnő feladat, hiszen a fizika törvényeit kihasználva, amik az autóvezetésben mindig jelen vannak, aránylag egyszerűen megoldjuk a fékpedál felengedésével és a gravitáció segítségével.

Vezetés gyakorlás emelkedőkön

 A nehezebb feladat az emelkedőn elindulás. Ami a lejtőn nekünk, az emelkedő inkább ellenünk dolgozik, mert a fékpedál felengedésével, kézifékkar kiengedésével nem menetiránnyal azonos irányban, hanem hátrafelé fogunk gurulni. Forgalmi vezetés gyakorlás közben általában mögöttünk is állnak ezekben közlekedési a szituációkban, tehát a hátra gurulás csak minimális mértékben lehetséges, függően attól, hogy milyen távolságra állt meg a mögöttünk lévő jármű. Meg is van a megoldandó problémánk. Automata váltóval szerelt járműveknél ez nem egy bonyolult dolog, itt maga a váltó elvégzi helyettünk nagyrészt a feladatot. Manuális váltós autóknál már annál inkább ránk hárul ez a feladat. A tengelykapcsoló vagy közismertebb nevén kuplung helyes kezelése az egyik legfontosabb alapja az emelkedőn való elindulásnak.

gyakorló vezetés emelkedőn elindulással

 Többféle technikával is megoldható az elindulás emelkedőn. A technika kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az emelkedő meredekségét, forgalmi, közlekedési szituációt. Korszerűbb autókban már gyárilag beszerelik a visszagurulás gátló rendszert is. Ez segítségünkre lehet ezekben a helyzetekben. A visszagurulás gátló, ismertebb nevén HSA, bekapcsolása esetén a fékpedál felengedése után pár másodpercig fékezve tartja az autót emelkedőn, így általában van időnk a fékpedálról a gázra tenni a lábunkat és a kuplung megfelelő engedésével elindulni visszagurulás nélkül ebben az időintervallumban. Ha a kézifékes elindulást részesítjük előnyben, akkor a ezt rögzítést és rögzítés oldását manuálisan kell magunknak összehangolni a gáz-kuplung kombóval. Ezt sok gyakorlással lehet finomítani, tökéletesíteni.

A gyakorló vezetés órákon elsajátíthatjuk, gyakorolhatjuk ennek megfelelő összehangolását, ritmusát, praktikus használatát.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet!

Csomagok/Árak

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                           Szerző: Pálinkás Mihály