Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
 • KATEGÓRIA
B
 • KATEGÓRIA
C
 • KATEGÓRIA
J
 • JOGSI UTÁN

Gyakorlóvezetés és az autónk műszaki állapota

Gyakorlóvezetés és az autónk műszaki állapota

 

Amikor úgy döntünk, hogy hosszú kihagyás után ismét elkezdjük az autó vezetést, akkor általában a saját autónk vezetésével próbáljuk a szárnyainkat bontogatni. Ha felidézzük anno a gyakorlati vezetés órákon tanultakat az autósiskolai gyakorlóvezetés óráinkon, akkor emlékezhetünk az autókkal kapcsolatosan műszaki követelményre, megfelelésre is.

Az autósiskolai gyakorlati vezetés órák után következett a forgalmi vizsgánk. A forgalmi vizsga az okmányok ellenőrzése után a tanulóautó átvizsgálásával folytatódott. Van, akinél ezek az átvizsgálási teendők már az idő elteltével és az autó vezetés elodázásával már igencsak feledésbe merültek. Talán az „Indulás előtti teendők” mondatról eszünkbe juthatnak, hogy miket kell átvizsgálni/ellenőrizni az autónkon, mielőtt elindulnánk vele a forgalomba akár gyakorló vezetés céllal.

Renault saját autós gyakorlás

Ezek az átvizsgálások biztonsági szempontból nagyon fontosak, hiszen, ha valami még tegnap megfelelően működött a járművünkön az nem biztos, hogy a mai nap is ugyanúgy működik! Az indulás előtti átvizsgálás tartalmazza a fékek ellenőrzését, ami fékpróbákból áll, amit a gyakorló vezetés előtt is el kell végeznünk.

 • Szükséges egy álló helyzetben történő fékpedál próba a tömítettséget szemelőtt tartva.
 • Utána következik a „mozgó vagy guruló” fékpróba a fékhatás ellenőrzése miatt.
 • Az autó kormánykerekén szükséges ellenőrizni, hogy a megfelelően irányítja a kerekeket, a kormány holtjátéka nem több, mint a maximálisan megengedett. Ha ez több, akkor feltétlenül szervízben át kell nézetni autónkat és a szükséges javításokat elvégeztetni a biztonságos gyakorlóvezetés-eink, biztonságos közlekedésünk miatt.

gyakorlóvezetés autó kormánykerék

 • Az autónkon lévő gumiabroncsokat szintén szükséges leellenőriznünk, mielőtt elkezdjük a gyakorló vezetés óránkat. Fontos a gumiabroncsok futófelületén a megfelelő mélységű barázda. Ennek minimális mélysége az ellőírásoknál nem lehet kevesebb. Ha a gumiabroncsunk kopása már elérte a minimálisan jogszabályban előírt mértéke, akkor ki kell cserélnünk.
 • A gyakorló vezetés előtt szintén át kell nézni az autón a világító és jelző berendezéseket is. A helyzetjelző lámpák, tompított fényszóró, távolsági fényszóró könnyen ellenőrizhető, hiszen ha egyedül is vagyunk a gyakorló vezetés alkalmával, az autónkból kiszállva ezt hatékonyan tudjuk ellenőrizni.

gyakorló vezetés autó hátsó világítás

 • Az irányjelzőinket is le kell ellenőriznünk, mielőtt elkezdődik a gyakorló vezetés, hiszen ezekkel a környezetünknek, a többi közlekedő társunknak adunk információt, tehát megfelelően kell működnie az előírások szerint.
 • A féklámpa ellenőrzése már nem egyszerű feladat, ha egyedül próbáljuk a gyakorlóvezetés előtt megoldani.

Féklámpa Mini Morris

 • Ilyenkor vagy megkérünk valakit, hogy nyomja be az autónk üzemi fék pedálját és mi az autó mögé sétálva leellenőrizzük annak helyes működését, vagy egy fal/üzlet kirakat/stb.. elé tolatunk és így mi is le tudjuk ellenőrizni.

Ha ezeket leellenőriztük, csak az után érdemes útnak indulnunk a gyakorló vezetésre saját autóval.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi szakoktatóval!

Gyakorlóvezetés csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály