Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Tájékozódás a gyakorló vezetés órákon

Tájékozódás a gyakorló vezetés órákon

 

 A jogsi utáni gyakorló vezetés órák keretein belül felfrissítjük a tájékozódással kapcsolatos ismereteinket is. Ezek az ismeretek elengedhetetlenek az autóvezetési rutinszerzésünkhöz, biztonságos közúti közlekedésünkhöz B kategóriás gyakorló vezetésnél is.

 A körültekintéssel, tájékozódással természetesen a mellettes és mögöttes forgalom ellenőrzését hajtjuk végre. Ennek egy része a visszapillantó tükörből történhet, más része pedig a holttér ellenőrzésekből áll amit már megszokhattunk. Bármelyik hiánya, elmaradása kiemelt baleseti kockázatot jelent számunkra és a többi forgalomban résztvevő közlekedő társunkra is.

Gyakorló vezetés városban

 Ezért mindenképpen megfelelően kell látnunk, tájékozódnunk, hogy valós képet kapjunk a környezetünkről, mielőtt a választott közlekedési manővert elkezdenénk. A tájékozódás egyik alapfeltétele természetesen a megfelelő kilátás az autónkból. Sokféle személygépkocsit gyártanak, ezek az autók lehetnek változó formájúak, ablakméretűek, különböző magasságúak. Mostanság a reneszánszukat élik a SUV-k, amikben magasabb üléspozíciónk van, ezáltal talán jobban láthatjuk az előttünk lévő forgalmat, jobbesetben áttekinthetünk az előttünk haladó autó felett és nem csak az ő hátulját látjuk. Ez praktikus lehet friss jogsis kezdő vezetőként, vagy újrakezdő vezetés gyakorlást választóként, hiszen a klasszikus autók esetében nagyrészt csak az előttünk haladó gépkocsi hátuljának a látványában merül ki. A megfelelő tájékozódás másik fontos eleme a tiszta tükrök, tiszta üvegek az autónkon. A koszos szélvédőn, oldalüvegeken a kilátás a töredékére is csökkenhet. Nem csak kívül kell tisztának lennie a gépkocsi ablakainak, hanem a belső, utastér felőli oldalán is. 

  • A dohányzó autóban a cigarettázás hatásaként az üveg belső felén is halvány lerakódás keletkezik egy idő után, amit sokszor csak nehezen veszünk észre és zavarhat vezetés közben a megfelelő kilátásban. 

Dohányzás gyakorló vezetés közben

  •  Ez az autó összes belső üvegfelületén, a belső visszapillantó tükrön is lerakódik, tehát bizonyos százalékban ronthatja a kilátást autóvezetés gyakorlás és a későbbi önálló kezdő vezetői rutinszerzésünk közben is.
  • A külső visszapillantó tükrökön a por és egyéb szennyeződés gyengítheti a tájékozódásunkat. Elindulásunk előtt erre érdemes figyelmet fordítanunk kezdő és rutinos autóvezető korunkban is.
  • Tisztán kell tartanunk ezeket a külső-belső üveg és tükör felületeket is a biztonságos vezetés és a balesetmegelőzés érdekében!

 

Ha van jogsid de nincs rutinod, akkor válaszd te is a stresszmentes gyakorló vezetési órákat!

Árak/csomagok

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdő vezetőknek ...

                            Szerző: Pálinkás Mihály