Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Elektromos autó vagy Hatótáv növelt Elektromos autó?

Elektromos autó vagy Hatótáv növelt Elektromos autó?

 

 Elérkeztünk egy nagy mérföldkőig az autógyártás és az autók erőforrás fejlődésének tekintetében, ami nem más, mint a tisztán elektromos hajtású autónk. Világunk egyre inkább ebben az irányban halad tovább a későbbiekben. A zöld energia, zöld autózás igen takarékos és környezetbarát opció az autózás terén. Egyre jobban elterjednek a szél energiáját hasznosító gépek, amit elektromos energia formájában adnak tovább. A napenergia hasznosítása is a reneszánszát éli napjainkban. Már egy ideje családi házakon is elhelyezhetőek napelemek állami támogatással, tehát már az otthonunkban is kedvező feltételek mellett juthatunk elektromos áramhoz megújuló energiaforrásokból, amivel akár a villanyautónkat is tölthetjük otthoni körülmények között.

Elektromos autó töltőoszlopon

 A károsanyag kibocsátása gyakorlatilag nulla, mivel tisztán elektromos a hajtáslánca. A villanyautónak vagy másnéven elektromos autónak viszont egy nagyon fontos tulajdonságát figyelembe kell vennünk, ha ezt a típust választjuk. Ez nem más, mint az egy feltöltéssel megtehető távolság. Ez gyártókként, típusonként eltérő szokott lenni általában. Függ az akkupakk tárolási kapacitásától, az autónk tömegétől, gumik gördülési ellenállásától, stb… Léteznek egyre több helyen töltési lehetőségek, gyorstöltők is, ahol a vásárlásaink közben az elektromos autónkat feltehetjük a töltőre, ezáltal a vásárlás után ismét több km-t tudunk majd megtenni vele. Általános városi használatnál elegendő szokott lenni a hatótávja.

Elektromos autó falitöltőre dugva

  • A hosszabb utakon okozhat problémát, sokszor egy nyaralás kapcsán kerül képbe a hatótáv elegendősége. A jó hír viszont, hogy ma már a legtöbb autópálya pihenőben van gyorstöltési lehetőség, amivel orvosolni tudjuk a problémát.
  • Az interneten rákeresve találunk online térképet is a töltőállomásokkal kapcsolatban, így megtervezhetőbbek a hosszabb utak is előre a töltéseket figyelembe véve.
  • Ha mégsem szeretnénk a töltési tervezéssel, kisebb kényszerpihenőkkel foglalkozni a hosszabb utazásaink során, akkor a technika ma már erre is kínál megoldást az elektromos autózás területén is. A gyártók létrehozták a REX elnevezéssel ellátott hatótávnövelhető villanyautókat.

Bmw I3 REX hatótáv növelt elektromos auto

 Ezekben a járművekben egy áramfejlesztőként szolgáló robbanómotor került beépítésre, ami szükség esetén önállóan tölteni tudja az elektromos gépkocsi akkumulátorjait kényszerpihenők és villamos hálózat nélkül. Népszerűek ezek a típusok az E-körökben, hiszen megoldást kínálnak a hatótáv tekintetében. Vételáruk viszont drágább, illetve a Hybrideknél említett robbanómotor karbantartási, meghibásodási, esetleg javítási költségek miatt mindenképpen mérlegendőek.

 

Ha jogosítvány után kevés a gyakorlatod, kezdd el te is a stresszmentes gyakorló vezetést!

Gyakorló vezetés csomagok

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály