Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu  Hétfő - Péntek 8:00 - 18:00  Szombat 8:00-14.00
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Dohányzás gyakorló vezetés, autó vezetés közben

Dohányzás gyakorló vezetés, autó vezetés közben

 

   A dohányzás szervezetünkre gyakorolt káros hatásaival általában mindenki tisztában van. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy dohányzik, vagy sem. Maga a dohányzás a legtöbbünknél egyfajta függőséget is okozhat. Bizonyos időközönként, vagy akár szokásként is a reggeli kávéhoz, esetleg étkezések után rágyújtanak egy szál cigarettára. Sokan egy-egy feszültebb, stresszesebb állapotban szintén elszívnak egy cigit egyfajta megnyugvást remélve tőle. Ezekben az esetekben nagyrészt ezt vagy bent a lakásban, vagy kint az erkélyen, szabadban teszik, erre megfelelő időt és figyelmet szánva.

Dohányzás gyakorló vezetés előtt

  A vezetés gyakorlás, autóvezetés közben rengeteg dologra kell figyelnünk, megfelelő időben jó döntéseket hoznunk és helyes manővereket a hozzátartozó technikai feladatokkal együtt megvalósítanunk. A dohányzó autóvezetőket két nagy csoportra oszthatjuk általában. Az egyik csoport, aki rászánja a dohányzásra az időt, félreáll egy parkolóban az útja folyamán, ha rá szeretne gyújtani. Elszívja a cigarettáját nyugodtan és tovább folytatja az útját a célja felé.

Cigarettázás vezetés gyakorlásnál parkolóban

  A másik csoport, aki autóvezetés közben dohányzik. Mai rohanó világunkban ez lehet az idő hiánya miatt, de lehet megszokásból is, vagy csak mert így esik neki jól. Viszont ebben a menet közbeni dohányzási formában rengeteg veszély is rejlik. Az egyik nagy probléma vele, hogy elvonhatja a figyelmünket az autó vezetéstől városi forgalomban és autópályán egyaránt.  

Érdemes szem előtt tartanunk, hogy 50 km/h-s tempónál a személygépkocsink 1 másodperc alatt cca.14 méter utat tesz meg!

Dohányzás autó vezetés gyakorlás közben

 Gondoljuk csak végig egy szál cigi elszívásához mennyi mindennel kell foglalkoznunk!

  • Kezdjük a cigaretta megkeresésével a nadrág vagy kabátzsebünkbe.
  • Aztán a meggyújtásával, amikor odapillantunk, hogy jó helyen gyújtottuk-e meg, sikerült vagy sem.
  • A folyamatos hamuzás a hamutartóra pillantások sorozata, ami a legtöbbször biztos 1-1 másodpercnyi figyelem elvonás is lehet a vezetésről.
  • A parázs leeséséről nem is beszélve, ami abszolút tűzveszély forrása is lehet. Ilyenkor keressük, hogy hová is esett, próbáljuk eltaposni, ártalmatlanítani több-kevesebb sikerrel. Talán ez nem is 1-1 másodperc, tehát valószínűleg nem „CSAK” kb.:14 méter vakon vezetés!
  • A végén pedig el is kellene oltani a bagót a hamutartóban, ami szintén idő és figyelem igényes dolog.

 Összességében azt mondhatjuk, hogy érdemes ezeket a balesetveszély forrásokat csökkenteni. Ha dohányzunk, arra inkább szánjunk kellő időt és ne autó vezetés közben tegyük azt, ezzel csökkentve a tűzveszély kialakulását és közlekedő társaink és környezetünk biztonságát is.

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály