Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Vezetési félelem az agresszív sofőröktől

Vezetési félelem az agresszív sofőröktől

 

Az előző cikkben már rengeteg szó esett a nyugodt, empatikus stílusban vezető autósokról és az ezzel együtt járó, az újrakezdő vezetők számára szinte létfontosságú támogató légkörről.

De nem minden autóvezető közlekedik ebben a szellemben a közúti forgalomban!

Sokan a forgalmi autóvezetést egyfajta versengésként, az idővel és a közlekedésben résztvevő autókkal szembeni győzeldelmességként élik meg és így is közlekednek az utakon.

vezetésgyakorlás türelmetlen sofőr

Rutinos, gyakorlott autóvezetőként az ilyen típusú vezetőket könnyen ki lehet szúrni a forgalomban az autójuk mozgásából, hírtelen történő gyorsulásukból, forgalmi sávban történő türelmetlenségből és cikázásukból, a megfelelő követési távolság nem betartásáról. Ez az autóvezetési stílus a tapasztalt, rutinos, sok év vezetési tapasztalattal bíró magabiztos sofőröket így nem éri meglepetésként. Ők általában már tudják megfelelően kezelni ezeket a szituációkat, ezáltal kialakult forgalmi helyzeteket, hiszen már nagy valószínűséggel jópárszor találkozhattak ezzel a vezetési magatartással az utakon.

Gyakorlott autóvezető

  • Az autóvezetést újrakezdőknél, újrakezdő vezetőknél viszont még nem alakult ki a megfelelő vezetési rutin és alig vagy egyáltalán nem is volt önálló autóvezetőként hasonló szituációban részük.
  • Számukra ez a helyzet nagymértékben ijesztő lehet és könnyen stresszhelyzetet, feszült állapotot idézhet elő a gyakorlóvezetés órákon.
  • Ezeknek a helyzeteknek az értelmezése, kielemzése, megértetése a tanulóval a Hivatásos Gépjárművezető-Szakoktató feladata vezetésgyakorlás órák folyamán.
  • A Valódi Szakoktatónak érdemes az effajta kialakulható közlekedési szituációkra felkészítenie az újrakezdő autóvezető tanulót.

A gyakorlóvezető tanulónak el kell sajátítani a helyes közlekedési reakciót, viselkedést, ha ilyen típusú sofőrrel kerül kapcsolatba a forgalmi rutinszerzése folyamán, így már felkészültebben tudja majd beazonosítani és megfelelően kezelni a kialakult forgalmi szituációt és kevésbé ilyedhet meg, illetve kerülhet stresszhelyzetbe.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet Valódi szakoktatóval!

Újrakezdő csomagok

 

 Semmi Stressz Vezetés oktatás

     Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

         jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                                  Szerző: Pálinkás Mihály