Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Mennyi a kötelező óraszám?

Mennyi a kötelező óraszám?

 

Ez a kérdés szinte miden alkalommal az elsők között van, ha képbe kerül életünkben a jogsi megszerzése. Jelenleg Magyarországon a „B” kategóriás vezető engedély vagy közismertebb nevén B kategóriás jogosítvány kötelezően előírt gyakorlati óraszáma 29+1 óra.

Általában ezen a ponton el is kezdődik a számolgatás a 30 óra beszorzás a választott autósiskola gyakorlati vezetésoktatás óradíjával. Tehát elméleti díjak+30 óra=jogosítvány.

Jogosítvány árának számolása

A jogosítvány megszerzése ettől azért jóval több dologtól fog függeni, mint a letelt igazából 29 óra, mert a 30. óra, az maga a forgalmi vizsga órája lesz.  Ez csak az első kitérium. Van még két fontos tényező, amit nem szabad szem elől téveszteni.

  • Az egyik az, hogy a forgalmi vizsga létrejöttének feltétele még a tanuló által levezetésre kerülő 580 km is! Ez vezetésoktatási helyszíntől erősen függő dolog, hiszen egy intenzív forgalmú nagyvárosban a rengeteg dugó, várakozás, torlódás miatt természetesen lassabban gyűlnek össze a levezetett kilométerek, mint egy esetleg forgalomszegényebb környezetben.
  • A tanulóvezető időbeosztása is befolyásoló tényező, hiszen ha csak munkakezdés előtti, illetve a munkavégzés utáni időszakban tud menni vezetni, akkor bizony pont a reggeli és a délutáni csúcsban találhatja magát a lépésben haladó forgalomban.

Tanulóvezető forgalmi dugóban

Ezek a kötelező vezetési óraszámok régebbi időkben lettek meghatározva. Azóta a napi forgalomban közlekedő járművek mennyisége többszörösére növekedett az utakon, elképzelhető, hogy a rohanóbb világunk miatt az autóstársak is türelmetlenebbek, nem partneri viszonyban kezelik egymást.

  • A tanulóvezetők nagyrészének az érdeklődése is jócskán csökkent az autóvezetés iránt.
  • Rengeteg fiatalt inkább leköt az online tér, közösségi média használata, mint az, hogy hogyan kell autót vezetni.
  • Sokszor felmerül a fiatal generáció körében, hogy az autóvezetés nem élmény, csak egy megoldandó feladat, az autó pedig csak egy praktikus közlekedési eszköz. 

A harmadik, egyben legfontosabb dolog a forgalmi vizsgához nem csak ez a két szám teljesítése, hanem a tanulóvezető vizsgaérettsége, ami gyakorlatilag az általa megtanult, elsajátított megfelelő járműkezelési képesség és a szabályos, biztonságos önálló autóvezetés. Erre kerül általában a legkevesebb reflektorfény a jogosítvány megszerzésénél a szülői oldalról, pedig ez a legfontosabb. Nyilván mindenkinek fontosak az anyagiak, de fontos azzal is tisztában lennünk, hogy a 30 órán felüli pótórák ezeket a célokat szolgálják a tanuló fejlődése, önállóságra tanítása érdekében.

Az újdonsült friss jogsival rendelkező vezetőnk nem csak jogosítványt kap majd a sikeres forgalmi vizsga után, hanem egy hatalmas adag felelősséget is!

 

Kapcsolat

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                             Szerző: Pálinkás Mihály