Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu  Hétfő - Péntek 8:00 - 18:00  Szombat 8:00-14.00
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Vezess biztonságosan buszok között is

Vezess biztonságosan buszok között is

 

 

Vezess biztonságosan buszok között is. Az autóbusz a közúti személyszállítás elengedhetetlen eszköze. Rengeteg helyen találkozhatunk velük vezetésgyakorlásunk alatt Budapesten is. Létezik belőle emeletes változat és csuklós is. Sokféle személyszállítási feladatra alkalmas. Menetrendszerinti járat, különjárat, turistabusz és városnéző szolgáltatást teljesítő is.

 

Felépítése különlegesnek mondható. Magasalvázas kialakítású rácsos zártszelvénykeretekkel, rengeteg átlós keresztmerevítéssel. Az újabb típusok motorja a jármű hátsó részében kapott helyet, a kellő mennyiségű és méretű csomagtartók miatt, ami az utasok poggyászainak ad otthont az utazási idő alatt. Fékrendszere hasonlóan a tehergépjárművekéhez légfék rendszerű. Ennek oka leginkább a tömegközlekedésben betöltött szerepe. Nagyon sok városban kijelölt buszsávokat létesítettek számukra a gyorsabb, akadálymentesebb közlekedés végett. A buszsáv használatára külön KRESZ szabályozás vonatkozik, amit feltétlenül be kell tartani!

Az autóbuszra rengeteg szempontból érvényesek ugyanazok a közlekedési magatartásformák, balesetmegelőzési praktikák, amiket a tehergépkocsinál, nyergesvontatónál az előzőekben hosszan és részletesen kitárgyaltunk. A légféknél tárgyalt fékkésedelmi időt, a jármű hosszabb fékútját szintén észben kell tartanunk, ha előtte haladunk. Szintén nagy holtterekkel rendelkezik, mint a tehergépjármű. Fontos a jármű előzése, kanyarodási sajátosságai, előtte-mögötte való haladással kapcsolatos balesetmegelőzési ismereteink alkalmazása is.

 Van egy-két szituáció, amiről érdemes említést tenni.

  • Városi forgalomban a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttestek legtöbbje rendelkezik buszsávval. Az autóbusz szélessége miatt ezeket a sávokat szélességük nagyrészében ki is teszi, ami azt eredményezi, hogy nagyon kevés mozgástere van a saját közlekedési sávján belül. A legtöbb ilyen helyen fémkorlátokkal vannak védve a gyalogosok az esetlegesen baleset folytán a járdára kerülő járművektől. Tehát autóbusz mellett haladva egy előrelátó közlekedési magatartás, ha nem a saját forgalmi sávunk teljes jobb szélén haladunk, inkább az autóbusznak kis mozgásteret hagyva, a sávunk közepe felé orientálódunk.

 

  •  Mivel az autóbusz személyszállítási feladatot lát el, a legnagyobb értéket ő szállítja nap mint nap. Csúcsidőszakban sűrített menetrendszerinti járatok közlekednek, amik rendszerint teljes utaslétszámmal indulnak el a megállóból, rengeteg álló utassal. Iskolás gyermekek, akik sokkal sérülékenyebbek, tehetetlenebbek egy nagy fékezés alkalmával fizikai fejlettségük miatt, mint felnőtt utazótársaik. Tehát ezesetben is feltétlenül oda kell figyelnünk, hogy lehetőleg ne kényszerítsük hírtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra, az autóbuszt, mert ilyen esetben az utasok könnyen eleshetnek, megsérülhetnek. Próbáljuk meg segíteni a közlekedését akár előzékenységgel, udvariassággal is.

 

Városi forgalomban közlekedő autóbusz megállójánál gyakori jelenség, hogy a kevés szabad parkolóhely miatt, nem tartják be a B KATEGÓRIÁS személygépjárművezetők a KRESZ-ben előírt távolságot a buszmegállóhely tábla után és ott várakoznak. Ilyenkor az autóbusz vezetőjének nagyobb ívben kell visszakanyarodni a saját forgalmi sávjába a buszöbölből, ami sokesetben a buszsáv melletti forgalmi sáv érintésével, igénybevételével is jár. Személygépjármű vezetőként ezt a szabálytalan parkolást az autóbusz kitakarása miatt nem láthatjuk, tehát nem tudunk felkészülni rá. Viszont az elindulás utáni mozgásából ki tudjuk következtetni egy veszélyes forgalmi szituáció kialakulási esélyét. Természetesen, ezt látva, a baleset elkerülése végett igyekeznünk kell elősegíteni a manővert.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet!

Árak/csomagok

                                                                                

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály