Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu  Hétfő - Péntek 8:00 - 18:00  Szombat 8:00-14.00
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Ne mobilozzunk vezetés gyakorlás közben!

Ne mobilozzunk vezetés gyakorlás közben!

 

  Régi téma az autóvezetés közbeni mobiltelefonálás. A jogosítványunk megszerzése folyamán megtanultuk az erre vonatkozó KRESZ szabályokat is. Már csak be kell tartanunk ezeket a környezetünk és a saját biztonságunk érdekében a gyakorlati órák és az önálló vezetés gyakorlás során nem csak a városi forgalomban, hanem autópályán is. Az autóvezetés gyakorlás közben a figyelmünket sokszor meg kell osztanunk, körül tekinteni egy-egy kereszteződésben, tájékozódni a visszapillantó tükrökből, ellenőrizni a holttereket és sok más technikai feladatot végrehajtani ezeken kívül. Megterhelő feladat ez önmagában is egy frissjogsis kezdő autóvezetőnek a forgalmi gyakorlati órákon. A mobiltelefonálás a telefon kézben tartása miatt az egyik kezünket el is foglalja, tehát csak egy kezünk marad minden másra vezetésgyakorlás közben, ami valljuk be elég kevés a gépkocsi megfelelő irányításához, kezeléséhez.

Ezért a gyártók a beépített telefon kihangosítókban látták a megoldást. Később megjelentek a piacon a Head-szettek, amik mobilabb eszközök voltak. Gyakorló vezetés közben is telefon kihangosítóval vagy head szettel, a szabályokat betartva tudjuk megbeszélni a fontosabb dolgainkat.

Ezzel úgy tűnt, hogy meg is lett oldva a vezetés közbeni mobiltelefonálás nagy dilemmája a jogsi utáni vezetés gyakorlás órákon is.

  • Aztán az sms illetve social media beköszöntével elérkeztünk egy újabb, kissé visszatérő problémára. A mobilinternet megjelenésével már nem csak otthonunkban, hanem a lefedettségtől függően szinte bárhol ONLINE-ok tudunk maradni.
  • Facebook , Instagram, posztok, like-ok, videók,  kommentek, megosztások …
  • Pörgős lett az élet. A mobil viszont vissza került ismét a kézbe, ami az autóvezetés szempontjából nem csak szabálytalan, hanem balesetveszély forrása is lehet.
  • Csak egy 1-2 szavas válasz, csak 1 like vagy egy rövid komment, esetleg Smile csak pár másodperc.
  • „CSAK” ennyi idő alatt az autó 50km/h sebességgel „CSAK” közel 14 métert halad másodpercenként!
  • Ez körülbelül három személyautó hosszúság vakon vezetve!

Ezt mindenképpen észben kell tartanunk. Ha válaszolni akarunk egy üzenetre, posztra reagálni, inkább álljunk félre és a megállás után, a biztonságot szem előtt tartva tegyük meg ne pedig vezetés közben.

 

 Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet!

Árak/csomagok

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály