Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu  Hétfő - Péntek 8:00 - 18:00  Szombat 8:00-14.00
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Miért fontos, hogy valóban Hivatásos Gépjárművezető-Szakoktatót válassz a Gyakorlóvezetéshez is?

Miért fontos, hogy valóban Hivatásos Gépjárművezető-Szakoktatót válassz a Gyakorlóvezetéshez is?

 

Az „oktató” szó manapság rengeteg területen szlogenné vált és kissé talán el is csépelődött a köztudatban. Rengeteg helyen találkozhatunk oktatókkal:

  • jóga
  • főzés
  • tánc, stb…

tehát érdemes vele tisztában lennünk, hogy az „oktató” milyen szakterületen oktató.

Zene oktató csoportban

Sajnos nem garantált számunkra, hogy aki oktatói végzettséggel rendelkezik a saját területén, más területeken az ahhoz elvárt oktatói végzettség nélkül is megfelelő minőségben tudna tudást átadni az adott témában. Az iskolában is tanári/tanítói végzettséggel rendelkezők taníthatnak.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi lehet a garancia a minőségre és a szakmaiságra?

A valóban Szakoktatói végzettség az adott területen!

 

Ha jogosítványt szeretnénk szerezni, akkor mindenképpen be kell iratkozni egy képzési engedéllyel rendelkező autósiskolához vagy hivatalos képzőszervhez. Az autósiskolai oktatásban a tanulóvezetőket mind az elméleti oktatásban, mind a gyakorlati vezetésoktatásban:

  • Csak és kizárólag Közúti Gépjárművezető-Szakoktatói végzettséggel,
  • Érvényes Gépjárművezető-Szakoktatói Igazolvánnyal is rendelkező,
  • Valódi közlekedési szakoktató oktathatja.

A hivatásos szakoktatókat, akiknek az adott évre, időszakra érvényes igazolványa van a Közlekedési Hatóság Szakoktatói Névjegyzékében lehet megtalálni. A Gépjárművezető-Szakoktatóknak minden év végén a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpontban sikeresen le kell vizsgázniuk a megadott anyagból, hogy a következő évre Érvényes Szakoktatói Igazolványt kapjanak.

A szakoktatói végzettség jelenleg érettségihez kötött. A felvételi vizsgákon számot kell adni elméleti tudásról, oktatói képességekről (KRESZ, Műszak) és gyakorlati vezetési tudásról is Szaktanfolyami vizsgabiztosok előtt.

Vezetési rutin vizsga autóval

Ezeknek a vizsgáknak a sikeres letétele után kezdődhet egyáltalán a hospitálási/tanulási folyamat, amit kötelező óraszámban gyakorlott hivatásos szakoktató mellett kell végezni. Természetesen amennyi kategóriából szeretne a jelölt Szakoktatói végzettséget szerezni, annyiból kell gyakorlatot szerezni, hospitálni, tanítási gyakorlatot végezni a gyakorlott szakoktató előtt valós autósiskolai tanulóval.

Forgalmi vizsga Budapesten

Ezen hosszú tanulási/oktatási folyamat után jöhetnek a záródolgozat elkészítése a megfelelő közlekedési szakemberrel (Konzulenssel) egyeztetve, véleményeztetve. A folyamat a záróvizsgákkal ér véget. Itt számot kell adni az elméleti oktatói tudásunkról és képességeinkről és a gyakorlati szakoktatói képességeinkről természetesen valós tanulót oktatva forgalomban Szaktanfolyami Vizsgabiztos Hölgy vagy Úr előtt.  Ha ezek sikeresen teljesültek, akkor szintén Szaktanfolyami Vizsgabiztos előtt meg kell védeni a saját záródolgozatunkat. Ezek sikeressége után igényelhetjük a szakoktatói oklevelünket és kérvényezhetjük a Közlekedési Hatóságnál a Szakoktatói Névjegyzékbe vételünket, mint hivatásos szakoktatók.

Egy szó mint száz, rengeteg szakmai vizsgán, ha úgy tetszik szűrőn kell átmenni elméletből és gyakorlatból is, megfelelő tanítási képességgel kell rendelkezni ahhoz, hogy valakiből Hivatásos Gépjárművezető-Szakoktató váljon. Ez garantálja számodra a megfelelő szakmaiságot, hozzáértést a vezetésoktatásban, vezetés újrakezdésben vagy a frissjogsis rutinszerzés folyamán, ha valódi Gépjárművezető-Szakoktatóval vezetsz a jogosítványod megszerzése után is.