Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

A vezetés gyakorlás segíthet, ha nem érzem a kuplungot?

A vezetés gyakorlás segíthet, ha nem érzem a kuplungot?

 

  Sajnos sokszor a vezetési pánik egyik kiváltó oka lehet, a manuális váltóval rendelkező autóknál a kuplung vagy más néven tengelykapcsoló helytelen használata.

Az autósiskolai vezetés oktatás órák elején, alapoktatás időszakában sor kerül a tanulóknál a tengelykapcsoló (kuplung) megismertetésére a gyakorlatban. Elméleti tanulmányaink során műszaki oktatás keretében már találkoztunk vele, elvi működését valószínűleg megértettük.

  • Az egyik legfontosabb alappillére az autóvezetési folyamatunknak a kuplung megfelelő alkalmazása. Ennek a megtanítására nagy hangsúlyt kell fektetni az autósiskolai gyakorló vezetés órák alkalmával. Szükség van rá az elindulásoknál, sebesség váltásoknál, tolatáskor, megforduláskor és parkoláskor egyaránt. Nem a legegyszerűbb része ez az autóvezetésnek, de az egyik alapja.
  • Ha valami oknál fogva úgy érezzük a jogosítvány megszerzése után, hogy még mindig nem vagyunk magabiztosak a tengelykapcsoló használatával kapcsolatban, akkor érdemes lesz szakember, gépjárművezető szakoktató segítségét kérni.
  • Pár lefulladás lámpánál való elinduláskor, dudálások tömbkelege, esetlegesen vezetési pánik felszínre kerülése sokunknál elég is ahhoz, hogy letegyük a polcra a slusszkulcsot és arra felé se nézzünk. Vannak, akik ezt vezetési kudarcként élik meg sajnos, pedig nem akkora tragédia egy-egy lefulladás elindulásnál.
  • Az már inkább nagy probléma, ha ezek a lefulladások folyamatosak és visszavezethetőek a nem megfelelő vezetési tudásra. A másik probléma, hogy a forgalom feltartása mellett a saját autónk műszaki állapotának is ártunk jócskán vele!
  •  Nyilván egy alapvető érzék kell hozzá, de általában ez majdnem mindenkibe benne van, csak nem mindegy, hogy milyen oldalról próbáljuk ezt megközelíteni. Különbözőképpen lehet a tengelykapcsoló használatát tanítani a gykorlati autóvezetési órákon.

Olyan jelentéktelen dolgokon is múlhat az eddigi sikertelenség a kuplunghasználat terén, ami valószínűleg eddi eszünkbe sem jutott. A stresszmentes jogsi utáni vezetés gyakorló órákon ezesetben, visszamegyünk az alapokhoz. Megnézzük, hogy mi okozhatja a jelenséget, miért nem tudom a kuplungot helyesen használni.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet!

Árak/csomagok

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály