Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

A "láthatatlan gyalogos" az autóvezetés gyakorlás órán

A "láthatatlan gyalogos" az autóvezetés gyakorlás órán

 

  A gyalogosok észlelhetősége a fényviszonyok gyengülésével csökken. Ez a téli időszakban a késői világosodás és a korai sötétedés miatt a napunknak a nagy részét érinti a gyakorló vezetések során is. Érdemes a vezetés gyakorló órákat ebben az időszakban a világoshoz igazítani, legalábbis az első időkben.

  A KRESZ tanulmányokból is tudjuk, hogy milyen szituációkban van elsőbbsége a gyalogosoknak. Ezeken a helyeket nyilván fokozott óvatossággal kell megközelítenünk a vezetés gyakorlások alkalmával is, hogy ha van átkelni szándékozó gyalogosunk, akkor az ő részére meg tudjuk adni a neki járó elsőbbséget. Ez teljesen rendben is van, ha megfelelő időben és módon tudjuk észlelni őt a kijelölt gyalogátkelőhely, vagy a bekanyarodásunk előtt.

  • Ehhez megfelelő fényviszonyok, kellő figyelem és vezetési rutin is szükséges lehet.
  • Napközben is találkozhatunk olyan szituációval, amikor a kijelölt gyalogátkelőhely előtt várakozik a gyalogosunk átkelési szándékkal, szürke vagy fekete ruházatban, borongós téli időszakban, lehullott fákkal, bokrokkal a háttérben a környezetbe olvadva.

 Szürkületkor és sötétedés után nehezebb dolgunk van. Sajnos sokkal nehezebben észlelhetőek a gyalogosok, mivel a fényviszonyok is sokkal rosszabbak az autóvezetés gyakorlás közben.

esti városi vezetés gyakorlás gyalogátkelőhellyel

  • Az esőzések, hóesés, ónos eső is ront a helyzeten. Gondoljunk csak bele, hogy sötétben gyakoroljuk a vezetést a városban, szakad az eső, jár az ablaktörlő. Nagy koncentrációt igényel ilyenkor a vezetés, főleg, ha valaki még fél is a városi vezetéstől.
  • Keresni kell a tekintetünkkel a gyalogosokat az adott helyekhez közeledve, hogy minden esetben eleget tudjunk tenni velük szemben az elsőbbségadási kötelezettségünknek a forgalomgyakorló vezetések során is.

  A Semmi Stressz vezetés gyakorlás órákon felfrissítjük a tudásunkat a gyalogos elsőbbségek terén. Átvesszük, hogy balesetmegelőzési szempontból hogyan kell a gyakorlatban ezeket megfelelően kivitelezni, a defenzív vezetéshez szükséges gondolkodásmódot kialakítani.

 

Kezdd el te is a stresszmentes, személyre szabott gyakorló vezetésedet!

Csomagok/árak

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály