Tel: +36 20 273 05 54 | ✉ info@vezetesguru.hu   Hétfő - Péntek 8.00-18.00  Szombat 8.00-14.00 
A
  • KATEGÓRIA
B
  • KATEGÓRIA
C
  • KATEGÓRIA
J
  • JOGSI UTÁN

Hybrid vagy Plug-in Hybrid jogsi után?

Hybrid vagy Plug-in Hybrid jogsi után?

 

 Világunkban a környezettudatosság egyre jobban teret nyer a közúti közlekedés terén is. Az üvegházhatás, a globális felmelegedés, a károsanyag kibocsátás csökkentése világméretű feladat, mellyel az autógyártóknak is előbb-utóbb foglalkozniuk kellett.

  • A toyota autógyár már a 90-es évek vége felé  elkezdte gyártani a környezetbarátabb üzemeltetésű hybrid hajtású autóit, amik a mai napig nagyon közkedveltek, megbízhatóak, népszerűek.

toyota prius hybrid motor

 Ezek a típusok a benzinmotor és az elektromos áram vegyes használatát alkalmazzák.  A normál hybrid autók csak a benzinmotor, illetve a lassulás folyamán töltik az akkumulátoraikat, amiket majd a visszahajtásra használnak. Itt az üzemanyag felhasználásunk (Benzin, Diesel) a hagyományos csak robbanómotorral rendelkező gépjárművekhez képest csökken, tehát az autónk üzemeltetése és kedvezőbb fogyasztási szempontból.

  • Később a hozzáértő mérnökök megalkották az elektromos hálózatról is tölthető autót, azaz a Plug-In Hybridet, amit nagyjából már a tisztán elektromos autó előszobájának is lehetett tekinteni.

Plug-In Hybrid autó töltés közben

 Rendkívül praktikus technika, hiszen akár az otthoni villamoshálózatról fel tudtuk tölteni az akkumulátorokat éjszaka vagy a munkahelyünkön napközben, amikor nem volt szükség az autónkra. Ezek az autók típustól függően akár 40 km megtételére is alkalmasak tisztán az elektromotor használatával. A legtöbb gyártó a Plug-In Hybrid autóját PHEV-vel jelöli. Nyilván a hagyományos üzemanyag-fogyasztásunk még kedvezőbb, hiszen az elektromos hajtás sokszor leveszi a terhet a benzinmotorról.

 Akár hagyományos Hybridet, akár Plug-In Hybridet választunk, a robbanómotor minkét típusban jelen van. Ezek a hagyományos robbanómotorok időszakos szervízelést igényelnek, amivel érdemes kalkulálnunk. Nyilván a robbanómotorral kapcsolatos meghibásodásokat is bele kell kalkulálnunk, ami mind javításban, alkatrész cserében, munkadíjban is meg fog majd jelenni kiadásként.

 

Ha jogosítvány után kevés a gyakorlatod, kezdd el te is a stresszmentes gyakorló vezetést!

Gyakorló csomagok

 

Semmi Stressz Vezetés oktatás

Vezetés gyakorlás, gyakorló vezetés

jogsis kezdőknek, újrakezdőknek...

                            Szerző: Pálinkás Mihály